Polityka prywatności oraz wykorzystania plików Cookies w serwisie internetowym Upper Finance

Spółka Upper Finance Group Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa z siedzibą w Warszawie przy ul. Śniadeckich 17 (Zwana dalej „Spółką”), jako Administrator Danych Osobowych oraz właściciel stron internetowych https://upperfinance.pl/. Dokłada wszelkich starań, aby chronić prywatność użytkowników. Niniejszy dokument opisuje politykę prywatności Spółki w zakresie przetwarzania danych zebranych za pośrednictwem strony internetowej. Korzystając z którejkolwiek strony WWW należącej do Spółki użytkownik akceptuje zasady opisane w niniejszym dokumencie, a w szczególności zasady przechowywania i wykorzystywania plików „Cookies”.

Spółka w trosce o ochronę danych osobowych swoich Użytkowników wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji oraz stosuje odpowiednie rozwiązania organizacyjne i techniczne mające na celu zapobieganie ingerencji w prywatność użytkowników. Powyższe działania zapewniają bezpieczeństwo na poziomie odpowiednim do obowiązującego prawa, w tym:

  1. Ustawa z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych;
  2. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych);
  3. Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną;
  4. Ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne.

Korzystanie z serwisu jest realizowane za pomocą bezpiecznego Protokołu SSL, który podnosi bezpieczeństwo transmisji danych w sieci Internet.

Pliki Cookies

Serwis, zgodnie z art. 173 Ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne, korzysta z plików Cookies stanowiących dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w pamięci urządzenia końcowego Użytkownika. Pliki Cookies wykorzystywane są w celu:

  1. ułatwienia Użytkownikowi korzystania z Serwisu podczas jego przeglądania;
  2. późniejszego skojarzenia Użytkownika w przypadku ponownego połączenia Serwisu z urządzeniem na którym zostały zapisane;
  3. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  4. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do określonych preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych, dostosowanych do indywidualnych potrzeb Użytkownika;

Pliki Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. W ramach Serwisu wykorzystujemy następujące rodzaje plików Cookies:

  • „sesyjne” - przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia przeglądarki internetowej;
  • „stałe” - przechowywane w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików Cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika;
  • „wydajnościowe” - umożliwiają zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  • „niezbędne” - umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu;
  • „funkcjonalne” - umożliwiające zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika;
  • „własne” - zamieszczane przez Serwis;
  • „zewnętrzne” - pochodzące z witryny zewnętrznej innej niż Serwis;

 

Serwis wykorzystuje następujące pliki Cookies:

Nazwa Cookie

Rodzaj

Cel zapisania

__utma

Stałe

2 lata

Ten plik przechowuje informacje o ilości wyświetleń dla danego użytkownika.

_utmt

Stałe

10 min

Ten plik przetwarza żądania użytkownika i generuje statystyki dotyczące ruchu w witrynie.

_utmb

Stałe

30 min

Ten plik przechowuje czas wizyty/przebywania na stronie.

_utmc

Sesyjne

Ten plik przechowuje czas wizyty/przebywania na stronie.

_utmz

Stałe

6 miesięcy

Ten plik przechowuje informacje o tym, skąd trafił do nas użytkownik.

_utmv

Stałe

2 lata

Ten plik przechowuje niestandardowe dane na poziomie użytkowników i generuje statystyki dotyczące ruchu w witrynie.

_ga

Stałe

2 lata

Ten plik służy do rozróżniania użytkowników na potrzeby gromadzenia informacji na temat odwiedzin na stronie.

_gid

Stałe  24 h

Pliki używane do rozróżniania użytkowników.

_gat

Stałe 1 min

Pliki służące do zmniejszania szybkości żądania.

Facebook cookies

Powinieneś zapoznać się z polityką plików cookie Facebooka:

pl-pl.facebook.com/policies/cookies/

Pozostałe pliki cookies Googla

Powinieneś zapoznać się z polityką plików cookie Google:

www.google.com/policies/technologies/types/

Mechanizm Cookies w Serwisie

Witryna wykorzystuje pliki Cookies, które ułatwiają korzystanie z jej zasobów. Pliki Cookies są przechowywane na stacji roboczej Użytkownika - nasz serwer może je odczytać przy ponownym połączeniu się z tą stacją roboczą. Większość przeglądarek internetowych domyślnie dopuszcza przechowywanie plików Cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Każdy Użytkownik naszego Serwisu ma możliwość zmiany ustawień dotyczących plików Cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej, poniżej znajdują się instrukcje dotyczące poszczególnych przeglądarek internetowych:

  1. Google Chrome
    Należy kliknąć na menu (w prawym górnym rogu), zakładka Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane. W sekcji „Prywatność” trzeba kliknąć przycisk Ustawienia treści. W sekcji „Pliki cookies” można zmienić następujące ustawienia plików Cookies:

    • Usuwanie plików Cookies,
    • Domyślne blokowanie plików Cookies,
    • Domyślne zezwalanie na pliki Cookies,
    • Domyślne zachowywanie plików Cookies i danych stron do zamknięcia przeglądarki
    • Określanie wyjątków dla plików Cookies z konkretnych witryn lub domen
  2. Internet Explorer 6.0 i 7.0
    Z menu przeglądarki (prawy górny róg): Narzędzia > Opcje Internetowe > Prywatność, przycisk Witryny. Suwakiem ustawiamy poziom, zmianę zatwierdzamy przyciskiem OK.
  3. Mozilla Firefox
    Z menu przeglądarki: Narzędzia > Opcje > Prywatność. Uaktywnić pole Program Firefox: „będzie używał ustawień użytkownika”. O ciasteczkach (cookies) decyduje zaznaczenie – bądź nie – pozycji Akceptuj ciasteczka.
  4. Opera
    Z menu przeglądarki: Narzędzie > Preferencje > Zaawansowane. O ciasteczkach decyduje zaznaczenie – bądź nie – pozycji Ciasteczka.
  5. Safari
    W menu rozwijanym Safari trzeba wybrać Preferencje i kliknąć ikonę Bezpieczeństwo.
W tym miejscu wybiera się poziom bezpieczeństwa w obszarze ,,Akceptuj pliki cookie”.

Wyłączenie informacji Cookies w przeglądarce nie pozbawia Użytkownika dostępu do zasobów naszej witryny WWW. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych tj. przeglądarka internetowa, zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików Cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików Cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików Cookies. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja stosowanej przez Użytkownika przeglądarki internetowej.
Jeśli Użytkownik nie chce otrzymywać plików Cookies, może zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Jednak wyłączenie obsługi plików Cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa lub utrzymania preferencji Użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach także uniemożliwić korzystanie z Serwisu.

Dane osobowe

Administratorem danych dotyczących Użytkowników gromadzonych z wykorzystaniem naszego Serwisu jest Upper Finance Group Sp.z o.o. s.k. z siedzibą w Warszawie. Inspektorem ochrony danych osobowych jest Pan Michał Ważydrąg, z którym można skontaktować się pod adresem e-mail: iodo@upperfinance.pl .

Przetwarzanie danych osobowych

Zebrane za pośrednictwem Serwisu dane dotyczące Użytkownika mogą być wykorzystane w celu ustalania dostosowania zawartości Serwisu do potrzeb Użytkownika oraz w celu udzielenia odpowiedzi na skierowane z wykorzystaniem formularza kontaktowego zapytanie przez Użytkownika.

Gromadzone dane osobowe Użytkowników nie są przekazywane organizacjom międzynarodowym ani do państw trzecich.

Dane osobowe zebrane za pośrednictwem formularzy, na które Użytkownik wyraził zgodę przetwarzane są w celu i okresie niezbędnym do prawidłowego obsłużenia zadania. Szczegóły określają odpowiednie klauzule znajdujące się pod konkretnymi formularzami.

Przechowywanie danych

W zakresie korzystania z Serwisu przez Użytkownika przechowujemy zapytania http kierowane do serwera. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL i dotyczą:

  • publicznego Adresu IP urządzenia końcowego, z którego nadeszło zapytanie;
  • nazwy stacji Użytkownika – identyfikacja realizowana przez protokół http, o ile jest możliwa;
  • nazwy Użytkownika podawana w procesie autoryzacji;
  • czasu nadejścia zapytania;
  • pierwszego wiersza żądania http;
  • kodu odpowiedzi http;
  • liczby wysłanych przez serwer danych;
  • adresu URL strony poprzednio odwiedzanej przez Użytkownika (tzw. referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez zewnętrzny odnośnik;
  • informacji o przeglądarce Użytkownika;
  • informacji o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji http.

Powyżej wskazane dane nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony Serwisu. Serwisy nie zbierają w sposób automatyczny żadnych informacji za wyjątkiem informacji zawartych w plikach Cookies. Gromadzone w ten sposób informacje wykorzystywane są m.in. do:

  • administracji Serwisem;
  • stwierdzania ewentualnych zagrożeń bezpieczeństwa;
  • badania zagregowanego ruchu Użytkowników w ramach Serwisu.

Prawa Użytkownika

Użytkownik w zakresie procesu przetwarzania jego danych posiada uprawnienia dostępu do danych, sprostowania danych, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia skargi do organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Dodatkowe informacje

  1. W ramach Serwisu mogą zostać zamieszczone zewnętrzne linki umożliwiające jego Użytkownikom bezpośrednie dotarcie do innych stron internetowych bądź też podczas korzystania z Serwisu w Państwa urządzeniu mogą być dodatkowo umieszczone pliki Cookies pochodzące od innych podmiotów w szczególności od dostawców takich jak: Google, w celu umożliwienia Państwu skorzystania z funkcjonalności Serwisu zintegrowanych z tymi serwisami. Każdy z dostawców określa zasady korzystania z plików Cookies w swojej polityce prywatności w związku, z czym ze względów bezpieczeństwa zalecamy, aby przed skorzystaniem ze takich stron zapoznać się z dokumentem dotyczącym polityki prywatności.
  2. Zastrzegamy sobie prawo zmiany powyższej polityki prywatności poprzez opublikowanie nowej polityki prywatności na naszej stronie internetowej. Po dokonaniu zmiany polityka prywatności ukaże się na stronie z nową datą.

Upper Finance Group